torsdag, juni 29, 2006

Mats for President

Man har olika kvaliteter.
Det finns de som kan gå in i ett rum fullt med folk och utan att de säger eller gör något riktas all uppmärksamhet mot dem. Det har väl att göra med självförtroende, och utstrålning.
En sådan är inte jag. Jag har aldrig varit, och jag kommer aldrig att vara, personalrummets eller festens medelpunkt. Men det är häftigt och jag kan beundra dem i smyg.

Sedan finns det människor som tänker så rätt och säger så bra att jag är övertygad om att världen skulle vara en bra mycket vackrare plats att leva på om de fick bli president.
Det där är definitivt inte jag, men jag känner en eller två sådana personer. Det är stort nog.

Andra har förmågan att analysera, att krypa bakom folks fördomar och rädslor och se efter hur det egentligen är. De väljer inte den enkla vägen utan de vill verkligen förstå och ser till att få den kunskap som krävs för att med några få ord genomskåda oss andra och våra ytliga lätt-att-ta-till-åsikter. Åsikter som vi tror är säkra för att de följer gängse normer.
Där är jag inte ännu, men jag jobbar på att nå dit. För att bli som Olle.

En annan kategori människor kan du lyfta i nackskinnet och sätta ner på vilken plats som helst var som helst i världen. Inom en kvart har de fyra nya kompisar. Ger du dem en timme till har de blivit hembjudna till någon på middag och förmodligen fixat övernattning för de närmaste dagarna.
Det där är ungefär så långt bort från mig man kan komma. Det kan bero på att jag är sämst i världen på att kallprata. Det beror också på att jag lätt blir osäker bland folk jag inte känner. Bland de mina kan jag vara trygg, lugn och kung, men det är en väldigt skillnad.

Jag känner mig själv. Numera gör jag det. Och trots att jag inte infriar någon av kategorierna ovan känner jag mig tämligen tillfreds. Givetvis finns det dagar då jag bara vill försvinna, då jag undrar hur någon kan stå ut med en sådan trångsynt och självupptagten idiot som jag, men de andra dagarna, när jag känner att jag faktiskt har något att ge, åtminstone till dem i min närmaste omgivning, är fler.

Jag har också kvaliteter. Jag kan jobba hårt för något jag tror på och jag är noggrann. Just att jobba hårt tror jag på, framför allt med sig själv. Det leder framåt. Jag är nyfiken och tycker om att ge mina barn upplevelser. Å andra sidan är jag en usel lekfarbror och det är trist.
En annan kvalitet är att jag är bra på att behålla mina vänner. Både nya och gamla. Det ska till mycket nonchalans och uppenbart ointresse från en väns sida för att jag ska se vänskapen som passerad. Tid är ingen faktor, det finns vänner jag träffar vart femte år och det är lika suveränt varje gång. Jag har blivit kräsnare med åren, men släpper jag in någon får de stanna där så länge de vill.


K tycker ibland att jag kräver för mycket av mina vänner. Det må så vara, hon har rätt, men hellre det än tvärtom. Jag vill att de jag bryr mig om ska veta det, och jag vill att de ska veta att jag behöver deras vänskap. Och visst, jag kräver ett ömsesidigt förstående. För jag inbillar mig att alla parter tjänar på det. Eller som Björn Afzelius en gång sa: Vill du resa vid min sida kostar det en del, men det är futtigt jämfört med vad det kan ge.

9 Comments:

Blogger Tankevågor said...

Kloka ord om självinsikt och fint citat av Afzelius!

8:27 em  
Blogger Andreas Stickler said...

londongirl: Hej. Tack för kommentar. Björn Afzelius är underskattad!

Andreas

8:36 em  
Anonymous Anonym said...

Vad roligt att du börjat blogga, jag lär känna dig!

9:04 em  
Anonymous Anonym said...

Oj... Du skriver superbra! Ville mest bara komma in och tacka för den fina låttexten, men så började jag läsa din blogg och du skriver så intressant!

Min tanke om olika kvaliteter är att den som har mycket av det ena kanske saknar lika mycket av det andra. Exempelvis starkt verbala som alltid står i centrum och gestikulerar högljudt och påverkar alla kanske inte är så bra på att förmedla skriftligt vad han vill?

10:14 em  
Anonymous Anonym said...

Hm... apropå olika typer av typer...

Jag hittade dig på bloggportalen.se så jag blev glad, la in dig på favoriter och röstade 10 p på din blogg.

Eftersom jag var den första som röstade och det blev 10 kom du automatiskt på första plats.

Sånt retar gallfeber på många typer har jag märkt. Och märkte att det förmodligen gjorde det även nu, för nu har du ca 3 p i medel. Förmodligen för att du fick 10p...

12:00 fm  
Blogger Andreas Stickler said...

kriss: Underbart! Tack, snälla du. Och det innebär att alla som det retade i alla fall var tvungna att gå till "min sida" för att få ner mig på rankingen... Man kan få fans på många sätt :-)

Nu måste jag göra samma sak! Upp mot kamp mot typerna!

12:29 fm  
Anonymous Anonym said...

Hahaha du kan alltså se vilka som varit inne på sidan? Härligt!!

Nu fick jag mig ett gott skratt av någon som säger att han inte är rolig! ;-)

Det här med hämnd är svårt att balansera! När någon jävlas med en kommer ens kampinstinkter upp och det känns så bra att ge tillbaka vad man fått. Men samtidigt kan jag känna att det man gör är att man tar avstånd från ett beteende genom att själv göra likadant.

Man har alltså gett bort makten över sig sig till "typerna".

Men äsch... ying och yang... vi får nog leva i symbios även med våra negativa beteenden. (Som ju faktiskt var kul den här gången)

Hm... ska nog blogga om det här idag. Ett riktigt intressant ämne ju!

9:14 fm  
Blogger Gagga said...

Visst fyller du år idag, fredag; stort varmt Grattis från gamla tant Gagga, som lovar att livet blir bara bättre efter 40 :)

3:15 em  
Blogger Andreas Stickler said...

gagga: Tack! Vad gulligt av dig! Fast det är långt kvar... fyller faktiskt först på måndag :-)

Andreas

3:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home